Translate

tirsdag 26. september 2023

Kven skulle vel trudd det?

Ikkje så langt frå huset vårt her på Contrada Coltura finn me dette byggverket. Ganske så spesiell historie syns nå eg. Neve er italiensk for snø. Orkar du å lese det eg har sett om til norsk, blir du faktisk litt klokare. 

FRA FØRSTE HALVÅR AV 1500 TIL MIDT 1800 BLEV SALENTO PÅFØRT AV ET KLIMATISK FENOMEN DEFINERT som "DEN LILLE ISTIDEN".

 SOM BEVIS PÅ DETTE ER DET RESTER AV TYPISKE LOKALE BYGNINGER, NEVIERE, SOM BLEV BRUKT TIL OPPBEVARING AV SNØ. INNSAMLINGEN OG OPPBEVARINGEN AV SNØ BLEV ANSETT som EN VIKTIG AKTIVITET, TAKKET VED HVOR FRISKHETEN PÅ MAT ELLER MEDISINER KUNNE OPPBEVARES LENGER OG DET SAMME KUNNE OGSÅ UTGJØRE EN RESERVE AV VANN FOR Å VANNE TIDEN I VANN. SNØPASSENE HADDE GENERELT EN DYBDE PÅ OMKRING FEM ELLER SEKS METER, DE VAR HOVEDSTUK nedgravd og av en rektangulær eller kvadratisk form; DERES BREDDE VAR OM TI METER PER SIDE, OG DE VAR TILGANG GJENNOM ET LITEN VINDU I BAKKEN, VANLIGVIS ÅPENT PÅ DEN KORTESTE SIDEN; DE BLE DEKKET AV Tønnehvelv. ISPRODUKSJON BEGYNTE PÅ LANDET, MED INNSAMLINGEN AV SNØ; SENERE BLE DEN VED Å BRUKE SPESIELLE TREVERKTØY KALLT «PARAVISI», SLÅTT AV «SNØPOSER», SOM BLE HAMPEPOSER BUNDT I HØYHØYDE OVER SKOENE FOR Å UNNGÅ SKITTE PRODUKTET UNDER ARBEID. SAMLERNE, ETTER AT HA HA RAGET SNØEN FRA FELTET ELLER PÅ HØYDEN, OPPBEVARTE DEN INNE I SNØHOLDEREN GJENNOM EN SPESIELL ÅPNING GJORDET PÅ FLADEN ELLER PÅ TAKET.

 SNØEN BLEV GLATTET OG KOMPRESSERT MED FORMÅL Å FÅ DISTINKT BLOKKER, OM 20-30 CM HØYE, INNSKJUTT OG SEPARERT MED HALMLAG OM 10 CM HØYE. DENNE TILTAKET TILLATTE OPPRETTELSE AV ET ISOLERENDE LAG rettet mot å hindre OPPLØSNING AV BLOKKENE. NÅR NØDVENDIG BLEV ISBLOKKENE INNPAKKET I LERTSEKER, TRANSPORTERT PÅ KJERRE ELLER PÅ RYGGEN AV EN MULE, I NATTENS KALDESTE TIMER, OG OPPBEVART I BYEN I SPESIELLE TANKER, FOR SÅ SORTERT TIL ARBEIDENE DIF. HANDEL. PRISEN PÅ SNØEN KUNNE IKKE VÆRE HØYERE ENN 3 "GRANA" (MONETÆR ENHET FOR KONGERIKET AV DE TO SICILIENE) PR 80 KG, OG DET VAR INKLUDERT "GABELLA" SOM ENTREPRENØREN MÅTTE BETALE TIL KOMMUNEN.

 NEVIERAEN PÅ DETTE NETTSTEDET UTGJØR EN SUI GENERIS-CASE, SIDEN DEN UNDERJORDISKE DELEN IKKE ER TILSTEDE, SANNSYNLIGVIS OGSÅ PÅ GRUNNET AV DE ULIKE BRUKSDESTINASJONER SOM HAR SKJØDT I løpet av tiårene, og som jeg KUNNE HA ENDRET. OPPÅ OVER ÅRENNE HAR DEN ANGÅENDE LANDBYGTEARKITEKTUREN BLITT BRUKT TIL ULIKE FORMÅL, OG MANGE RUBBEL HAR BLE FANT INNE.
Syns du teksten ber preg av juks, har du heilt rett. 
Nå er det vel ikkje for juks å rekna, har bare fått litt hjelp.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar