Translate

tirsdag 1. februar 2022

Det er framleis gildt å drøyma

Derimot har det blitt antydet at alderen på et oliventre på Kreta er over 2000 år på grunnlag av treringdatering. I Istria Kroatia, på øya Brijuni står et velkjent oliventre som etter beregningene skal være omtrent 1600 år gammelt. det er fortsatt fruktbart, omtrent 30 kg pr år.    Frå Wikipedia

Stolte, sterke, framfor alt ganske så gamle. Oliventrea våre står der og har truleg gitt avling i fleire hundre år. Me skal slett ikkje skryte på oss alder på trea tilsvarande i Krotia eller Kreta. Men dette er eit av trea våre som er anslått  å vera rundt 250 år. Enn så interessant det ville vore om trea hadde vore i stand til å fortelje historien sin.


Det er meininga å hjelpe til ved "radiacale tagliare".  Xylella har kome til vårt område også.   Ikkje så merkelig at Lina, vår høgst oppegåande nabo oiar seg, akk og ve, det er begynnelsen på slutten, verdas undergang nærmar seg seier ho.  Folk stryk med av Covid-19 og oliventrea stryk med av Xylella. 

Giulia og Giulio planlegg stor beskjæring av våre oliventre frå midten av februar til midten av mars. Dei vil etter det eg har forstått gjera det veldig grundig. 
Sist beskjæring vart gjort, var i 2017 på våren. Etter 5 år er det påkrevd på ny. 
Å dra saman smågreiner for brenning klarer me godt. Og med ein kar som likar å leike med elden blir det bare velstand av det. Blir ikkje lite ved av det heller, så får me sjå etterkvart kva me kan gjera med det. Endå ein god del ved att frå førre beskjæring.
Ny olje hausten 2022 blir det lite av for ikkje å seie ingenting av. Me får nok ta ein tur til Masseria San Giacomo på vegen mellom San Vito og Francavilla, der har me handla før og vore fullt nøgde. Ikkje det at me har så forferdelig god greie på det, men til vårt bruk har olja vore god. Men sjølvsagt er siste olje frå eiga tomt makelaus.

Litt spent på turen sørover er eg. Men nå som Anne Marie både er med og mota på sjølv å sitje bak rattet, bør turen gå greitt. Får leggje meg på sinne orda frå kundekontakten på Autohaus Scheller i Fulda: Ikkje fyll på meir bensin!

Det er Fjordline som får æra av å ha oss ombord frå Risavika til Hirtshals. Dei har lagt om rutene sine slik at me får ikkje ilandkjøring i Danmark før langt på dag. Når me ikkje får starte kjøringa før klokka 11:30 blir jo første dagsetappe mykje kortare om me skal sleppe å ta natta til hjelp. Halvannan kjøredag i Tyskland er akseptabelt.  
Slik det nå er går det visst inn i Danmark utan å bli stoppa av Covidtiltak. Truleg det same i Tyskland og Austerrike.  Når det gjeld Italia er eg meir usikker, får lese oss opp når me nærmar oss avreise. Me kan jo også lite på Lill Karin og Gaute som fer sørover eit par veker før oss.
Her er anna og som kan føre til uro, men det får me ta etterkvart.  Det er nok framleis vinter over Brenner, men normalt skal der ikkje vera glatte vegar der. For heile A22 frå Brenner til Modena finn ein oppdatert informasjon på nett.  Då kan ein ta turen utalige gonger på førehand, rett og slett tørrtrene og slik sett vere godt førebudd.  A22, Brenner - Modena
Det blir gildt.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar